Morwa biała jest rośliną, która dopiero zyskuje na popularności, ale już zdobyła szerokie grono sympatyków. Niepozorne, małe owoce zawierają wiele witamin i mikroelementów, które skutecznie wspierają zdrowie. Warto ją spożywać w każdym wieku, a szczególnie w senioralnym. Co kryje w sobie ta ciekawa roślina i dlaczego jest polecana osobom starszym?
Co to jest morwa biała?
Morwa biała to drzewo liściaste, które obecnie rośnie dziko w Afryce, Ameryce Północnej i Południowej oraz na wyspach Pacyfiku. W Europie uprawę rozpoczęto w XI wieku. Na terenie Polski jest jedyną hodowlaną odmianą morwy. Charakteryzuje się białymi owocami i delikatnymi jasnozielonymi kwiatami. Ma łagodny, słodko – kwaśny posmak, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Liście morwy stanowią pożywienie dla gąsienic jedwabnika morwowego – owada, który produkuje jedwab. Białe morwy często sadzi się również jako rośliny ozdobne.
Jak spożywanie morwy wpływa na organizm seniora?
Prozdrowotne właściwości mają zarówno korzenie, jak i liście i owoce. Wykazują one właściwości antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Owoce można znaleźć zarówno świeże, jak i w postaci ususzonej. Ich spożywanie przyczynia się do zmniejszenia anemii, oczyszczenia organizmu z toksyn i usprawnienia perystaltyki jelit. Wykazują również działanie przeciwgorączkowe. Liście morwy białej z kolei pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, a także są bogate w witaminy z grupy B, które wspierają pracę mózgu. Kora morwy ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a korzeń- przeciwnowotworowe.
Włączenie morwy do codziennej diety
Warto pamiętać, że przy poszczególnych schorzeniach, takich jak otyłość, cukrzyca, anemia czy problem z krzepliwością krwi niezbędne jest utrzymywanie zbilansowanej diety, bogatej w odpowiednie składniki odżywcze. Morwa biała jest szczególnie polecana seniorom, którzy chcą wzmocnić odporność. Dobrze wpływa na pracę komórek nerwowych, a także wspiera walkę z nadwagą. Dzięki swoim właściwościom regeneracyjnym zaleca się ją również seniorom, którzy prowadzą aktywny tryb życia. Jest dostępna w formie dżemu, konfitury, soku, a także herbaty. O odpowiednią dietę dba również Rezydencja Senioralna „Słowik”(https://www.rezydencja-senioralna.pl/). To prywatny dom opieki, który zapewnia swoim podopiecznym wysoki standard życia. Pokoje zostały przystosowane do potrzeb osób z niepełnosprawnościami. Każdy z nich ma prywatną łazienkę, a na wyższe piętra prowadzi winda. Każdy z seniorów ma przygotowany przez dietetyka klinicznego jadłospis, który odpowiada jego potrzebom. Produkty, z których kucharz przygotowuje dania, pochodzą z ekologicznych upraw. Zioła oraz warzywa seniorzy mogą hodować wspólnie z ogrodnikiem w szklarniach na terenie domu seniora, co skutecznie poprawia samopoczucie, pozytywnie wpływa na zdolności manualne oraz dotlenia organizm.
Morwa biała jest dostępna w formie kapsułek, jako suszone liście do tworzenia naparów, a także w formie suszonych owoców, które swoim kształtem przypominają maliny. Można dodawać je do owsianek czy deserów. Z owoców można również wspólnie z seniorem przygotować przetwory, które świetnie sprawdzą się zimą.